Gaming

PUBG: 20 millió, Fortnite: 20 millió – a különbség mégis óriási!


Az elmúlt hónapokban a PlayerUnknown’s Battlegrounds játszi könnyedséggel sajátította ki magának a battle royale játékok trónját. Az azonban tisztán látszik, hogy előbb-utóbb fel fognak bukkanni a trónkövetelők. Mit fognak, egyesek már itt is vannak: a Fortnite tanári módon lovagolta meg a PUBG-lázat. Pedig az Epic játéka iránt kezdetben igen visszafogott volt az érdeklődés, ám szeptemberben jött az ingyenes Battle Royale játékmód, azóta pedig nincs megállás.

Utóbbit szó szerint kell érteni: a Fortnite gyorsabb ütemben növekszik, mint eddig bármelyik free-to-play játék, néhány napja pedig sikerült átlépni a 20 milliót a felhasználóbázist tekintve. Éppen egy nappal azelőtt, hogy a PUBG-nek is meglett a 20 millió.

Mindkét játék 20 milliónál tart tehát jelenleg, a különbség azonban óriási. Hiszen teljesen máskor, teljesen más üzleti modellel jelentek meg.

  • A Fortnite Battle Royale módja free-to-play, a PUBG viszont 30 dollárba kerül
  • A PUBG (egyelőre) kizárólag PC-n elérhető, a Fortnite-ból viszont van PS4 és Xbox One verzió is

viszont

  • A Fortnite Battle Royale csupán szeptemberben jelent meg, míg a PUBG március óta gyűjti a vásárlókat

Vagyis ezt a bizonyos 20 milliót lehet nézni több szemszögből is, attól függően, hogy melyik játék sikerét szeretnénk jobb fényben feltüntetni.

Ha kicsit jobban a számok mögé nézünk, akkor még egy fontos különbség kirajzolódik. Ez nem más, mint az aktív felhasználók száma, ebben pedig egyértelműen a PUBG tart előrébb. Nem is meglepő persze: érthető, hogy egy fizetős játék mögött sokkal elhivatottabb közönség alakul ki, mint egy free-to-play játéknál. Amit bárki, bármikor kipróbálhat és ott is hagyhat. A Fortnite-nak persze nincs oka szégyenkeznie: nemrég átlépte a 800 ezret az egyidejű aktív játékosok rekordja. A PUBG viszont teljesen más kategória: már 2.5 millió felett jár ilyen tekintetben, amivel ráduplázott (!) a korábbi Steam-csúcstartó Dota 2 rekordjára.

Jól látszik tehát, hogy a PUBG-nek egyelőre nem kell tartania attól, hogy a Fortnite a fejére nőne: rohamtempóban növekszik az Epic Games játéka is. Ám a hosszú távú sikerek és a játékosok elhivatottsága terén még bőven van mit bizonyítania. Az viszont már most látszik, hogy két ekkora nagyágyú mellé nem lesz könnyű betörni a piacra, ha más is hasítani szeretne egy szeletet a battle royale tortából.

Próbálkozó, persze mindig akad…

Amint betiltják a PUBG-t, ez lesz az utódja: 100 emberes Battle Royale játék mobilra – gamer.hu

Idén torony magasan a battle royale játéktípus az, ami viszi a prímet a játékiparban, s úgy tűnik a fejlesztők bőven látnak még benne potenciált! A kínai Tencent Games kiadó neve lassan már mindenhol ott van a játékiparban, részesedésük van a Fortnite-ért felelős Epic Games-ben, birtokolnak néhány százalékot a PUBG-t kiadó Bluehole-ból, sőt még a League of Legends-et fejlesztő Riot Games-be is nagy pénzeket fektettek.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2017 metabro.hu | minden jog fenntartva