Egyéb
Milyen gépet vegyünk 150 ezerért? - Gépépítés karácsonyra!
farkas-mate - Sn0w - Farkas Mate - 5 hónapja
Címkék: Info karácsony milyen gépet gépépítés karácsonyi gépépítés milyen gépet vegyünk
Milyen gépet vegyünk 150 ezerért? - Gépépítés karácsonyra!
Az új számítógép már évek óta a legnépszerűbb slágerek egyike karácsonykor. Az alsó kategóriában pedig elég nagy a káosz, főleg akkor, ha korlátozott pénzmag áll a rendelkezésünkre. Természetesen nulláról a legnehezebb építkezni, a későbbiekben jóval olcsóbb lesz 1-1 hardver frissítése egy erősebb darabra, de ehhez egy jó alapra van szükségünk, ha mindenből a legolcsóbbat választjuk, akkor könnyen mehet tönkre elég hamar a gép. Az karácsony előtt szokás szerint ezúttal is feljebb kúsztak az árak, így szinte minden alkatrész drágult. A középkategóriás gépépítés után nézzük, mire megyünk, ha 150 ezer forint van a tarsolyunkban!

Processzor

AMD Ryzen 3 1200 25 500 Ft A processzor esetén elég nehéz a döntés. Az Intel már szinte egyáltalán nem került szóba, tekintve a brutális áremelkedéseket, ellenben az AMD házon belül két processzort is versenyeztet az alsóbb kategóriában. A 2200G helyett mégis az 1200 mellett tettük le a voksunkat, egyszerűen az ár/érték arány miatt, tekintve hogy a 2200 G is hasonló teljesítménnyel rendelkezik, ellenben 8 ezerrel többet kell leszurkolnunk érte. A Ryzen 3 1200 pedig bőven elegendő még egy középkategóriás kártya kihajtásához is.

Alaplap

ASRock B450M-HDV 20 000 Ft Lapból ezúttal is egy ASRock mellett döntöttünk, ugyanis remek ár/érték aránnyal bírnak. Ennyi pénzért kapunk 6 db USB portot, amiből 4 már 3.1-es, van rajta M.2 csatlakozó, és egy szerényebb VRM hűtés. Ha a későbbiekben Ryzen 5-re váltanánk, akkor sem lesz probléma, bírni fogja a lap, de még egy lightosabb OC elől sem kell félnünk.

Memória

Patriot Viper 4 8GB (2x4GB) DDR4 3000MHz 22 000 Ft A Ryzenek szeretik és ki is használják a magasabb órajelű memóriákat. Ár/értékben az Patriot Viper pedig nagyon ütős. Szerencsére az utóbbi időben egész jó áron mennek a DDR4-es memóriák, ha minden igaz jövőre pedig még kedvezőbbek lesznek azok a bizonyos árcédulák! A fentebbi modulok ráadásul dual channel kiszerelésben kaphatóak, szóval a teljesítményt is maximalizáljuk velük. https://gamer.hu/2018/07/13/single-vs-dual-channel-mennyit-szamit-jatekokban/

Videókártya

GTX 1050 D5 2GB 42 000 Ft A videókártya a legnehezebb kérdés, tekintve hogy az alsó kategóriában nem túl széles a választék jó ár/érték arány tekintetében, ezért az egyik legolcsóbb 1050-et választottuk, ami még mindig egész jó vétel. A játékokat kompromisszumokkal még mindig elég szépen futtatja, viszont ha valami, akkor ez az a pontja a gépnek, ahol érdemesebb lehet egy kicsit többet belefeccölni. Ha tudunk még 15 ezer forintot rászánni, akkor egy lényegesen jobb ár/érték arányú kártyát pattinthatunk be a gépbe, az RX 570 személyében, ami kétszer olyan erős, mint az 1050.        
A kártyák erősorrendje |Forrás: Techpowerup
https://gamer.hu/2018/12/10/videokartyak-mindenkinek-a-3-legjobb-ar-ertek-aranyu-vga-a-piacon/

Tápegység

FSP SP500-A 450W 10 000 Ft Tápból nem kell a több száz wattos megoldásokat keresni, hiszen a gép nem fog eleve sokat enni. Viszont a minőségre mindenképp oda kell figyelni. Az FSP-vel nem igazán lehet mellényúlni, remek ár/érték aránnyal rendelkezik és megbízható tápokat gyártanak.

Gépház

Zalman ZM-R1 14 000 Ft Az R1 is egy visszafogottabb, letisztult típusa a Zalmannak, amely kábelmenedzsmentes, jól szellőző, kapott porszűrőket is és ráadásul zajszigetelt is. Az anyaghasználata meglepően jó az olcsó mivolta ellenére, emellett a házon állíthatjuk a ventilátorok fordulatszámát és akár vízhűtést is pakolhatunk bele. Rengetegen a legjobb belépőszintű háznak tartják a rengeteg extra miatt, ráadásul kapható fehér verzióban, ami még vadabb. https://gamer.hu/2018/11/05/az-5-legjobb-olcso-gephaz-amelyekben-biztosan-nem-fogsz-csalodni/

SSD/HDD

SSD: Crucial BX500 240GB12 500 Ft) HDD: Toshiba P300 1TB (11 700 Ft) A 150 ezres megkötés miatt választanunk kell a HDD és az SSD közül. Szerencsére bármelyiket bepattinthatjuk utólag is, ha egy kis pénz áll a (gép)házhoz. Az SSD árcsökkenéseknek köszönhetően már nem kell 120 GB-os verzióval beérnünk, ugyan ennyiért már 240-es verziókat vágnak utánunk, ami nagyon kellemes. A HDD-k tekintetében nem történt túl sok változás, a Toshiba P300 még mindig remek ár/érték arányú, emellett megbízható és gyors, 7200-as fordulatszámmal rendelkezik. Jó pár játék meghálálja, ha az SSD-re pakoljuk, talán a PUBG az, aminél szinte elengedhetetlen az SSD beszerzése.

Végösszeg: 145 200 Ft

Ez az az a gép, ami alá egyszerűen nem érdemes menni, ha újonnan vásárolunk minden alkatrészt. Ennyiért pedig egyetlen mai játékkal sem lesz probléma, persze csak akkor, ha a beállításokat nem toljuk fel a maximumra. Alacsony-közepes beállítások mellett viszont bőven eljátszogathatunk, ha pedig megfontoljuk az RX 570 upgrade-et, akkor meg aztán végképp nem kell túl nagy kompromisszumokat kötnünk.  Azt bátran kijelenthetjük, hogy ez egy remek alap, amit a későbbiekben nyugodtan lehet fejleszteni, a gépek alapjai pedig bőven rendben vannak. A játékok valahogy így fognak futni: https://www.youtube.com/watch?v=I73RyHG86dE

Ezt láttad már?

https://gamer.hu/2018/12/06/milyen-kozepkategorias-gepet-vegyunk-karacsonyra/
×