CSGO
ASUS ROG G703 teszt - Szabadjára engedtük a másfél milliós fenevadat
farkas-mate - Sn0w - Farkas Mate - 2 hónapja
Címkék: Counter Strike PUBG post-format-video Gaming Info teszt laptop teszt g703 teszt asus rog g703 gamer.hu teszt
ASUS ROG G703 teszt - Szabadjára engedtük a másfél milliós fenevadat
A mai nappal véget ért a GTX 1080 uralma a notebook piacon, ugyanis az Nvidia az RTX 2080-asokat is útjára engedte. Ami talán a legmeglepőbb, hogy az RTX 2080 teljesítménye még a GTX 1080 SLI-t is leveri a játékokban a notebook piacon. Ennek örömére kipróbáltuk az ASUS új zászlóshajóját, a ROG G703-at, amiért 1,5 millió forintot kell leszurkolnunk, viszont ennyiért minden felső kategóriás hardvert megkapunk, amit egy laptop rejthet.

Specifikációk

Processzor: Intel Core i9-8950HK (6 x 2.90GHz / 4,80GHz Turbo, 12MB Cache) GPU: nVidia Geforce RTX 2080 8GB GDDR6 Memória: 32GB (2x16GB)DDR4 2666MHz Háttértár: 3 x 512 GB PCIe SSD Kijelző:  17.3" FULL HD (1920x1080) LED matt IPS 144Hz A gép minden eleme a felsőházból származik, külön öröm a 3 ms válaszidővel rendelkező 144 Hz-es IPS kijelző, ami még az asztali fronton is ütős kombinációnak számít. A raidbe kapcsolt PCIe SSD-kről sem szabad megfeledkezni, amelyeknek köszönhetően a betöltési idővel egész biztosan nem lesz probléma.

Külső

A gép első ránézésre óriási, nem is igazán keverném az átlagos hurcolászós laptopokkal, ez inkább egy hordozható asztali PC-nek felel meg. Persze lehet napi szinten hurcolni, de a dupla tápnak és a robosztus méretnek köszönhetően nem tehetjük meg ezt valami egyszerűen. A touchpad nem igazán nyűgözött le, egy teljesen átlagos darab. Az anyaghasználat rendkívül kellemes, viszont bármennyire is szexi, sajnos gyűjti az ujjlenyomatot a billentyűzet körül, ami elég kellemetlen egy ilyen árcédula mellett. A hátlapon lévő RGB színekben pompázó ROG logó pedig igazán egyedivé teszi a "kicsikét".  A billentyűzete egyébként természetesen megkapta az AURA Sync RGB világítást, ám nem mechanikus kapcsolókkal szerelték, hanem hagyományos ollós technológiát vonultatta fel az ASUS. Ghosting nem volt jelen, igazából a nyomáspontjai is kellemesek, panaszunk nem volt rá. A hűtéssel egészen biztosan nem lesz probléma, ugyanis több óra játék után sem mutatta a gép a melegedés jeleit, a hőfokok is bőven rendben voltak. Egyetlen hátulütője a dolognak, hogy a gép baromi hangos. Lehet persze alacsony fordulaton járatni a ventilátorokat, de akkor jó pár fps-t bukhatunk. Ha valaki fejhallgató nélkül akar játszani, annak ezzel feltétlenül számolnia kell, bár érthető, hogy a keletkezett hőt el kell vezetni.
Vékonynak nem mondanánk

Kijelző

A kijelző tekintetében nem érheti szó a ház elejét. 3 ms válaszidővel rendelkező IPS panelt kapunk, amely betekintési szögei kiválóak. A 17,3"-os kijelző natív felbontása pedig 1920x1080, azaz FullHD. Mehetett volna bele az 1440p is, viszont ezt a hardcore gamereknek tervezték, így érthető, hogy maradt ez a méret, hiszen a játékoknál minden fps kisajtolására szükség van. A színek gyönyörűek, a fényerő bőven kielégítő, a zsanérok pedig robosztusak, ennek megfelelően bármilyen szögben hajlítjuk a kijelzőt, nem fog elmozdulni. Természetesen a G-Sync sem hiányzik a repetoárból.

Hardver

Az ASUS mindenből a lehető legjobbat pakolta a kicsikébe. Az i9-8950HK 6 valós fizikai maggal rendelkezik és mellette a HyperThreadingnek köszönhetően további 6 szálat kapunk. A processzort gyárilag túlhúzták, tehát az eredeti 45 W-os TDP-nek búcsút inthetünk. Az RTX 2080 pedig ahogyan már említettük, a jelenlegi legerősebb GPU. Az RTX 2080 asztali és a mobil verziója között rendkívül minimális a különbség. Az órajelekből kicsit visszább vettek és az 1515-1710 MHz (Alap/Turbo) helyett "csupán" 1380 - 1590 MHz-en ketyegnek, de a memória, a magok száma, a felépítés mind maradt változatlan. A visszavett órajeleknek köszönhetően 210 Wattról 150 Wattra csökkent a GPU fogyasztása.

Teljesítmény

A gépet 3DMark, CS:GO és PUBG alatt teszteltük az Nvidiától kapott legfrissebb (0. day) driverrel. A Time Spy alatt 9333 pontot ért el a ROG 703. Összehasonlításképp egy ugyanilyen processzor mellett teljesítő GTX 1080-nal szerelt Alienware 6766 pontot ért el.

CS:GO

CS:GO alatt arra voltunk kíváncsiak, hogy minimum beállítások mellett mit tud a kicsike. Igazi esport beállításokat alkalmaztunk, egyedül az AntiAnalising volt 4X-en hagyva, minden más minimumon, illetve kikapcsolt állapotban volt hagyva, a felbontás pedig 1280x1024 volt. Az FPS Benchmark pályán, ami a legdurvább szituációkban teszteli a gépet, 326-os átlag fps-t produkált. Dust 2-n pedig 780-as átlag fps-ünk volt.

PUBG

A PUBG alatt Military-ra ugorva néztük meg az fps-t, ennél durvább terhelést ugyanis nem tud produkálni a játék. Nagyjából 20 játékos ugrott ugyan ide soloban a visszajátszásnak köszönhetően pedig összemértük a különbséget minimum és ultra beállítások között is. Ultrán átlagosan 104 fps-ünk volt, míg minimumon 125 volt ez az érték. Sajnos a gyenge optimalizáció miatt csupán ennyit sikerült kisajtolni a gépből.
Gamer.hu Minimum fps Átlag fps
CS:GO Low (FPS benchmark) 246 326
CS:GO Low (Offline botok nélkül, D2) 712 780
PUBG Ultra (Military tűzharc) 80 104
PUBG Low (Military tűzharc) 100 125

Megéri?

Az ASUS mindent letett az asztalra, amit egy notebook esetén le lehet rakni. Ennek ellenére a másfél milliós árcédulát elég nehezen lehet megemészteni. Az ujjlenyomatgyűjtő műanyag és a hangos ventilátorok pedig tovább árnyalják a képet. Ennyiért viszont egy csúcskategóriás laptopot kapunk, ami minden jóval tele van tűzdelve, ha pedig a PC-nél maradunk, akkor sem ússzuk meg sokkal olcsóbban. A játékok teljesítménye rendkívüli, továbbá a melegedéssel sincs probléma. Az asztali gépekkel simán felveszi a versenyt, cserébe viszont a hordozhatósága sem éppen egy leányálom. Az biztos, hogy 4-5 évig ezzel a géppel nem lesz probléma. Aki a lehető legjobbat keresi és az első mobil RTX 2080 tulajok között akar lenni az bátran vásárolja meg bátran.

Ezt olvastad már?

https://gamer.hu/2019/01/25/megeri-hasznalt-videokartyat-venni/

Olvastad már ezeket a cikkeket?

A Microsoft javította a hibát, ami miatt csökkent az fps

A Microsoft gyorsan orvosolta a hibát.

Minden földi jóval megpakolt dropot kaptak a PUBG partnerek

A PUBG partnerei egyből elkezdték lootolni az új csomagjukat.

Használt Piac: Van még helye a mostani játékok mellé egy használt GTX 680-nak?

Annak idején, mikor a Battlefield 3 megjelent, mindenki ilyen kártyát akart. Vajon van még benne erő 2019-ben?

×
×

KEDVES LÁTOGATÓ!

Örömmel osztjuk meg veled a hírt, hogy a gamer.hu szintet lépett és METABRO néven folytatja tovább működését. Az eddig megjelent tartalmakért, a közvetítések során gyűjtött pontjaidért és izgalmas újdonságokért ezentúl gyere a METABRO.HU oldalra!

GO WITH THE BRO