HS
Mennyit gyengültek a nerfelt lapok? Íme a számok az első hét után
zsolt-cseto - Zsolt Cseto - 2 hónapja
Címkék: Hearthstone Info hearthstone nerf
Mennyit gyengültek a nerfelt lapok? Íme a számok az első hét után
Kedd éjszaka befutott a legutóbbi Hearthstone patch, amely többek között 5 kártya nerfjét is magával hozta. Hogy mennyit gyengültek ezek a lapok valójában? Pontos mérőszámot erre nyilván nehéz felállítani, pláne ilyen rövid időtávra, a használati arányok mindenesetre sokatmondóak tudnak lenni. Megnéztük, mennyit változott az érintett kártyák népszerűsége az első hét végére. A lapok játékon belüli használati aránya mellett megvizsgáltuk a class-on belüli arányt is, hiszen ez az egyes class-ok népszerűségétől függetlenül ad képet az egyes kártyákról.

Hunter's Mark

 • Használati arány a nerf előtt: 18.7%
 • Használati arány most: 9.9%
 • Használati arány a class-on belül: 54.3%
Ahogyan arra előzetesen is számítani lehetett, a Hunter's Markot érintette a "legjobban" a nerf - annak ellenére, hogy ez már a második gyengítése a lapnak, hiszen annak idején még 0 manás (!) kártyaként indult. Összességében nagyjából feleannyi pakliban szerepel, mint a patch előtt, de még így is ott van a Hunter deckek több mint a felében, ami jól mutatja azt, mennyire kihagyhatatlan volt ez a spell a nerf előtt.

Lesser Emerald Spellstone

 • Használati arány a nerf előtt: 13.4%
 • Használati arány most: 5.0%
 • Használati arány a class-on belül: 27.3%
A másik Hunter lap, az Emerald Spellstone esetében már jóval többet jelentett az 1 manás gyengítés, hiszen itt majdnem harmadára csökkent a használati arány, és a class-on belül is már csak a deckek alig több mint egynegyedében található meg a kártya. A Secret / Hybrid Hunter deckek ki is koptak a metából az elmúlt napokban, a Spell Hunterek azonban még a jelenlegi formájában is előszeretettel használják.

Equality

 • Használati arány a nerf előtt: 7.6%
 • Használati arány most: 2.5%
 • Használati arány a class-on belül: 21.6%
Az Equality esetében az volt a cél a Blizzard részéről, hogy kissé speciálisabb legyen a kártya, és inkább a kontroll deckek használják, ne tehesse be bármi egy univerzális "leszedéscsomag" részeként (Wild Pyromancer / Consecration). Nos, úgy tűnik, ezt sikerült elérni, hiszen harmadannyi deckben szerepel már csak, mint eddig - ugyanakkor a 20% feletti használati arány a class-on belül azt mutatja, hogy azért nem reménytelen a helyzete.

Cold Blood

 • Használati arány a nerf előtt: 6.9%
 • Használati arány most: 1.2%
 • Használati arány a class-on belül: 14.5%
Hiába a hasonló jellegű drágulás, mint a Hunter's Mark esetében, a számok alapján ezt a lapot érintették a legrosszabbul a nerfek. Nem csoda persze, hiszen a legnépszerűbb Rogue pakli, az Odd Rogue így kénytelen volt lemondani róla. De a majdnem egyhatodára visszaesett használati arány és a class-on belüli 14.5%-os jelenlét is azt mutatja, sokkal-sokkal speciálisabb kártya lett a Cold Bloodból, mint eddig.

Flametongue Totem

 • Használati arány a nerf előtt: 2.5%
 • Használati arány most: 0.5%
 • Használati arány a class-on belül: 20.1%
Az eredetileg sem túl jó passzban lévő Shamannak úgy hiányzott ez a nerf, mint egy púp a hátára. A 20 százalékos használati arány a class-on belül mindenesetre azt sugallja, hogy van még remény a Totem számára, ám az, hogy ötödannyian használják a lapot, mint eddig jól mutatja, hogy még tovább zuhant a Shaman népszerűsége. Ezen számok alapján az látszik, hogy az érintett class-ok közül a Rogue jött ki a legrosszabbul a nerfekből, a Hunter pedig a legjobban - annak ellenére, hogy két lapját is gyengítették. Meglátjuk, hogy hosszabb távon is ugyanez marad-e a konklúzió!
Ajánljuk még
2800 feliratkozó
Feliratkozom
×
×

KEDVES LÁTOGATÓ!

Örömmel osztjuk meg veled a hírt, hogy a gamer.hu szintet lépett és METABRO néven folytatja tovább működését. Az eddig megjelent tartalmakért, a közvetítések során gyűjtött pontjaidért és izgalmas újdonságokért ezentúl gyere a METABRO.HU oldalra!

GO WITH THE BRO