Samsung Note 10+
Samsung Note 10+
Tech
Videókártya ajánló 2019 - Milyen kártyákat érdemes vásárolni?
Videókártya ajánló 2019 - Milyen kártyákat érdemes vásárolni?
Míg a kezdetekben csupán pár típusból szemezgethettünk, addig napjainkra óriásira duzzadt az elérhető videókártyák választéka. A két nagy gyártó továbbra is az AMD és az Nvidia, amelyek különböző üzletpolitikával próbálják elnyerni a vásárlók kegyeit. Mindkettőjüknek vannak remekül és kevésbé jól sikerült darabjaik. A cél ezúttal, hogy mindenki megtalálja a legjobb videókártyát a pénztárcájának megfelelően. A racionális döntés érdekében érdemes félretenni a márkahűséget, ezért elsődlegesen az ár/érték arányt vettük figyelembe. A hűtésre mindig fokozottan oda kell figyelni! Nem csak a hang és a hőfokok szempontjából érdemesebb a jobb hűtővel szerelt verziókat megvásárolni, hanem a teljesítmény szempontjából is fontos, hogy milyen hűtővel szerelték a kiválasztott kártyánkat. Az Nvidia-féle Boost technológia ugyanis teljesítményalapon szabályozza a kártyák GPU órajeleit. Emiatt tehát egy gyengébb hűtéssel szerelt variáns órajeleit hamarabb vesz veszi vissza a rendszer. Ha hajlandóak vagyunk lemondani az olyan ‘extrákról’ mint az RGB LED-ek, akkor elég sokat spórolhatunk. A drágább kártyák viszont általában minőségi (gyakran túlgondolt) hűtéssel rendelkeznek, illetve az anyaghasználatra sem lehet panasz. Mindenki eldöntheti a személyes preferenciái szerint, hogy mire van szüksége. Én személy szerint a legolcsóbb jó hűtéssel szerelt megbízhatóbb márkákat szoktam javasolni.

Alsó ház

Nvidia GT 1030 2GB 23 ezer forinttól Előfordul, hogy mindenképp játszani szeretnénk, viszont a büdzsé rendkívül szűkös. Ilyenkor mérlegelni kell azt, hogy a későbbiekben esetleg megengedhetünk-e magunknak valami drágább kártyát, mert akkor bizony érdemes még gyűjteni. Ha viszont erre nincs lehetőség, akkor a GT 1030 is képes futtatni az újabb játékokat minimum részletességgel. A felbontást célszerű levenni 720p-re, hogy azért a címek élvezhetőek maradjanak. A régebbi játékokkal és az esport címekkel egész biztosan nem lesz probléma, de azért az AAA kategóriás játékokkal bizony meg fog szenvedni a kicsike. Nvidia GTX 1050 2GB 38 ezer forinttól A GTX 1050 már egész kellemes teljesítményt tud nyújtani, de még mindig a minimum beállításokat érdemes megcélozni. Az esport címek már akár 100 fps feletti értékeket is produkálhatnak, a kártyán található 2 GB fedélzeti memória viszont elég rendesen bekorlátoz, így a FullHD és a 720p felbontások között érdemes lavírozni.  Az ár/érték aránya már rendben van, de azért nem neveznénk kimagaslónak.

Középkategória

AMD RX 570 4 GB 42 ezer forinttól Habár a középkategória legalján foglal helyet, az ár/érték aránya kimagasló az 570-nek. Ezzel már a legújabb AAA kategóriás játékok is bőven élvezhető sebességgel fognak futni. Elfelejthetjük a 720p-s felbontást, nyugodtan használhatjuk 1080p-n. A GTX 1060 3 GB-tal van nagyjából egy szinten. A grafikát nyugodtan a közepesre vehetjük, némely beállítás pedig mehet a magasra is, de természetesen mindez játékonként változó. RTX 2060 108 ezer forinttól Az RTX-ek nem lettek olcsók, viszont a 2060 meglepően jó ár/érték aránnyal rendelkezik. Házon belül a GTX 1070 Ti szerepét vette át, ám jóval kedvezőbb áron. FullHD felbontáson maximum beállítások mellett is bőven el lehet játszani vele, vagy ha visszább vesszük a csúszkákat, akkor akár az 1440p mellett is jó eredményt produkál. 144 Hz-es monitor mellé is jó választás.

Csúcskategória

RTX 2080 8GB 225 ezer forinttól Ha kell a kraft, mindent a maximumra akarunk húzni és a magas fps-hez vagyunk szokva, akkor az RTX 2080 ideális választás. 1440p-s 144 Hz-es monitor mellé is jó választás, de a 4K-val is megbirkózik, bár akkor a 144 fps-ről bizony le kell mondanunk. Ha ki szeretnénk próbálni a Ray Tracinget, akkor sem fog cserben hagyni és az ár/érték aránya is egész kellemes. Egy ideig egészen biztosan nem lesz probléma a teljesítményével. Ha esetleg ennél is feljebb lépnénk, akkor marad az RTX 2080 Ti, ami 15%-ot ráver a sima 2080-ra, de ezek már 370 ezer forinttól kezdődnek, annyit pedig nem biztos, hogy megér 15%-nyi teljesítménytöbblet.
Egy független RTX 2070 teszt / Forrás: Techpowerup.com
Reméljük mindenki megtalálta a megfelelő kártyát magának. A listánk viszont csak egy iránymutató, mindenképp érdemes független teszteket is nézni a kiválasztott kártyáról. A videókártyák erősorrendjét se felejtsétek átböngészni!

Ezt olvastad már?

https://gamer.hu/2019/01/25/megeri-hasznalt-videokartyat-venni/    
Ajánljuk még
Olvastad már ezeket a cikkeket?

Ez a sztori megmutatta, a gaming néha szó szerint képes életet menteni

A legsötétebb óráinkban a segítség gyakran olyan helyről érkezik, ahonnan nem is számítanánk rá.

Végre megreformálja az Epic a Fortnite loot rendszerét - Érkezik a 'Hold to Swap' opció

Sosem hittük volna, hogy valaha írhatunk erről a beállításról, de szerencsére megcáfolt minket a kiadó.

LOLbox-image

Május 31-én érkezik a Team Pass és a Fan Pass a League of Legends-be

A két bérletet egyértelműen az esport szerelmeseinek készítette a Riot Games.

×