Advertisement Gate sponsorship Gate sponsorship
Gaming

Videókártya ajánló 2019 – Milyen kártyákat érdemes vásárolni?


Míg a kezdetekben csupán pár típusból szemezgethettünk, addig napjainkra óriásira duzzadt az elérhető videókártyák választéka. A két nagy gyártó továbbra is az AMD és az Nvidia, amelyek különböző üzletpolitikával próbálják elnyerni a vásárlók kegyeit. Mindkettőjüknek vannak remekül és kevésbé jól sikerült darabjaik. A cél ezúttal, hogy mindenki megtalálja a legjobb videókártyát a pénztárcájának megfelelően. A racionális döntés érdekében érdemes félretenni a márkahűséget, ezért elsődlegesen az ár/érték arányt vettük figyelembe.

A hűtésre mindig fokozottan oda kell figyelni! Nem csak a hang és a hőfokok szempontjából érdemesebb a jobb hűtővel szerelt verziókat megvásárolni, hanem a teljesítmény szempontjából is fontos, hogy milyen hűtővel szerelték a kiválasztott kártyánkat. Az Nvidia-féle Boost technológia ugyanis teljesítményalapon szabályozza a kártyák GPU órajeleit. Emiatt tehát egy gyengébb hűtéssel szerelt variáns órajeleit hamarabb vesz veszi vissza a rendszer. Ha hajlandóak vagyunk lemondani az olyan ‘extrákról’ mint az RGB LED-ek, akkor elég sokat spórolhatunk. A drágább kártyák viszont általában minőségi (gyakran túlgondolt) hűtéssel rendelkeznek, illetve az anyaghasználatra sem lehet panasz. Mindenki eldöntheti a személyes preferenciái szerint, hogy mire van szüksége. Én személy szerint a legolcsóbb jó hűtéssel szerelt megbízhatóbb márkákat szoktam javasolni.

Alsó ház

Nvidia GT 1030 2GB
23 ezer forinttól

Előfordul, hogy mindenképp játszani szeretnénk, viszont a büdzsé rendkívül szűkös. Ilyenkor mérlegelni kell azt, hogy a későbbiekben esetleg megengedhetünk-e magunknak valami drágább kártyát, mert akkor bizony érdemes még gyűjteni. Ha viszont erre nincs lehetőség, akkor a GT 1030 is képes futtatni az újabb játékokat minimum részletességgel. A felbontást célszerű levenni 720p-re, hogy azért a címek élvezhetőek maradjanak. A régebbi játékokkal és az esport címekkel egész biztosan nem lesz probléma, de azért az AAA kategóriás játékokkal bizony meg fog szenvedni a kicsike.

Nvidia GTX 1050 2GB
38 ezer forinttól

A GTX 1050 már egész kellemes teljesítményt tud nyújtani, de még mindig a minimum beállításokat érdemes megcélozni. Az esport címek már akár 100 fps feletti értékeket is produkálhatnak, a kártyán található 2 GB fedélzeti memória viszont elég rendesen bekorlátoz, így a FullHD és a 720p felbontások között érdemes lavírozni.  Az ár/érték aránya már rendben van, de azért nem neveznénk kimagaslónak.

Középkategória

AMD RX 570 4 GB
42 ezer forinttól

Habár a középkategória legalján foglal helyet, az ár/érték aránya kimagasló az 570-nek. Ezzel már a legújabb AAA kategóriás játékok is bőven élvezhető sebességgel fognak futni. Elfelejthetjük a 720p-s felbontást, nyugodtan használhatjuk 1080p-n. A GTX 1060 3 GB-tal van nagyjából egy szinten. A grafikát nyugodtan a közepesre vehetjük, némely beállítás pedig mehet a magasra is, de természetesen mindez játékonként változó.

RTX 2060
108 ezer forinttól

Az RTX-ek nem lettek olcsók, viszont a 2060 meglepően jó ár/érték aránnyal rendelkezik. Házon belül a GTX 1070 Ti szerepét vette át, ám jóval kedvezőbb áron. FullHD felbontáson maximum beállítások mellett is bőven el lehet játszani vele, vagy ha visszább vesszük a csúszkákat, akkor akár az 1440p mellett is jó eredményt produkál. 144 Hz-es monitor mellé is jó választás.

Csúcskategória

RTX 2080 8GB
225 ezer forinttól

Ha kell a kraft, mindent a maximumra akarunk húzni és a magas fps-hez vagyunk szokva, akkor az RTX 2080 ideális választás. 1440p-s 144 Hz-es monitor mellé is jó választás, de a 4K-val is megbirkózik, bár akkor a 144 fps-ről bizony le kell mondanunk. Ha ki szeretnénk próbálni a Ray Tracinget, akkor sem fog cserben hagyni és az ár/érték aránya is egész kellemes. Egy ideig egészen biztosan nem lesz probléma a teljesítményével. Ha esetleg ennél is feljebb lépnénk, akkor marad az RTX 2080 Ti, ami 15%-ot ráver a sima 2080-ra, de ezek már 370 ezer forinttól kezdődnek, annyit pedig nem biztos, hogy megér 15%-nyi teljesítménytöbblet.

Egy független RTX 2070 teszt / Forrás: Techpowerup.com

Reméljük mindenki megtalálta a megfelelő kártyát magának. A listánk viszont csak egy iránymutató, mindenképp érdemes független teszteket is nézni a kiválasztott kártyáról. A videókártyák erősorrendjét se felejtsétek átböngészni!

Ezt olvastad már?

Megéri használt videókártyát venni?

 

 

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2017 metabro.hu | minden jog fenntartva