BoardGame

Mivel játszott a világ a XXI. században?


A világ legnagyobb társasjátékportálja, a Boardgamegeek adatai alapján készült egy tízperces infovideó az elmúlt 20 év legnépszerűbb társasjátékairól. Az adatok az oldalra beküldött játéknaplózásokon alapulnak, 2000. április 30. és 2019. augusztus 30. között; ez alatt egyébként nem kevesebb 1 278 189 játékbeküldés történt az oldalra, ami azért tényleg elég adatnak tűnik ahhoz, hogy komolyan vegyük a videó rangsorait.

A színes csíkokra rá van írva a játék neve angolul, illetve a megjelenés éve (a sakkhoz valamiért 1475-öt írtak, pedig bizonyított, hogy már 600 körül kialakult Indiában). Eléggé be lehet bambulni, valósággal hipnotizáló nézni, ahogy mozognak a csíkok föl és le, majd vissza föl, majd le…

Aktuálisan a legnépszerűbb egyébként a Fesztáv (angolul Wingspan), amire itthon is akkora igény van, hogy tegnap a hazai kiadó Delta Vision alig győzte eszkuzálni magát a Facebook-oldalán, hogy aki nem rendelt elő, az legjobb esetben is január végén juthat a játékhoz. A 2016-os Mars terraformálása (Terraforming Mars) stabilan őrzi pozícióját az élbolyban, a videó végén a második helyen áll. Harmadik a ’17-es Azul, nem sokkal előzve a vele egykorú Homályrévet (Gloomhaven).

Ezekkel a játékokkal mi is foglalkozunk majd – a Fesztávval persze majd inkább a tél vége felé, mikor talán hozzájuthatunk egy tesztpéldányhoz. De a Mars legutóbbi, egyben utolsó kiegészítőjét a Hatalmi játszmát (Turmoil) még decemberben elemezzük majd a rovatban, és minél előbb igyekszünk egy tesztelhető Homályrévet és Azult is kisírni magunknak.

Indul a Metabro társasjátékos rovata, a Boardgame!

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2017 metabro.hu | minden jog fenntartva