BoardGame

Magyarország első oligarchái – kedd este mutatják be a Kard és korona harmadik kiadását


A koronapánik miatti korlátozások feloldása után végre megtarthatják a magyar történelmi slágertársasjáték bemutatóját a Board Game Caféban.

A Kard és korona története 1301-ben kezdődik, amikor is az akkor épp erős, középkori Magyar Királyság fölött sötét felhők kezdenek gyülekezni. Az utolsó Árpád-házi királya, III. Andrást feltehetően megmérgezték, de hatalma már egyébként is leáldozóban volt. Fölébe kerekedtek a tartományurak (vö. oligarchák – igen, ők voltak Magyarország első oligarchái, akiknek kései utódaival manapság is sok a dolgunk), akik kvázi felosztva egymás között az országot, valóságos kiskirályokként uralták a területeiket.

Az ebben a történelmi környezetben játszódó háborús stratégiai játék első kiadása 2014-ben jelent meg, aztán két év múlva már a másodikból sem lehetett kapni. A kiadó Kékjátéknál azóta is nagyon sokan érdeklődtek, sőt sürgették az újabb kiadást, a frissített, új verziót. Aztán januárban megtörtént a bejelentés: idén márciusra vagy legkésőbb húsvétra (ahogy január végi cikkünkben mi is írtuk) ígérték a harmadik kiadás érkezését.

A koronavírus-pánik miatti korlátozások persze átírták ezt a naptárbejegyzést is, de nemrég végre befutottak a dobozok. És az új verzió nemcsak külcsínében, hanem belbecsében is megújult. Előbbi most is a neves grafikus, Pozsgay Gyula és műhelyének munkáját dicséri, aki nagy eséllyel ott is lesz a keddi bemutatón.

A belbecs pedig új egységekkel, karakterlapokkal, eseménykártyákkal, 6 darab (háromdés) hadúrral, várakkal, kolostorokkal, illetve egyedi, gravírozott kockákkal gazdagodott (bár utóbbit akár sorolhatjuk a külcsínhez is).

A június 16-án, kedden este 6-tól 9-10-ig tartó bemutatón a játék kedvezményesen megvásárolható lesz. A játékdíj, ami a voltaképpeni belépő, 500 forint, de ez levásárolható ételre vagy italra. Helyszín a Ferenc körút 17. (Budapest, IX. kerület) alagsorában lévő Board Game Café.

 

 

Közel 2000 éves társasjátékot találtak a Nyugat-Norvégiában:

Régen csak az elit szórakozása volt a társasjátékozás

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2017 metabro.hu | minden jog fenntartva