Egyéb

James Banks fizikai és verbális erőszakkal vádolja az e-sport világ élő legendájának számító Paul ‘Redeye’ Chalonert!


A vádakat pedig több e-sportban dolgozó ember is megerősítette.

Az elmúlt időben az e-sport és gaming szekciót is egyre komolyabban érinti a #metoo mozgalom, gyakorlatilag már nincs olyan nap, amikor különféle vádak nélkül maradnánk. Ezek között van olyan, ami célt ér, van olyan, ami a visszájára fordul, akad, amelyik hangosabb, és olyan is, ami szinte nem is kap nyilvánosságot.

Ezúttal nem kell attól tartani, hogy a publikumhoz ne jutna el a hír, hiszen a tegnapi napon két nagyon jól ismert e-sport személyiség, James Banks és Paul Chaloner “esett egymásnak”.

  • James Banks: 30 éves brit e-sport kommentátor, riporter, műsorvezető és újságíró.
  • Paul ‘Redeye’ Chaloner: 48 éves brit e-sport kommentátor és műsorvezető. A világ egyik első embere, aki ezt a hivatást profi módon kezdte el űzni, és az egyik legismertebb e-sport személyiség.

James Banks tegnap este hat órakor osztott meg Twitteren egy dokumentumot, amelyben részletesen ír Redeye habitusáról és konkrét tetteiről. Ebben többek között verbális és fizikai erőszakkal, illetve hatalommal való visszaéléssel is megvádolja.

A dokumentum összességében 13 A4-es oldalt tesz ki, így az angolosok most előnyben vannak, de néhány pontot kiemelek a történetből.

  • Az, hogy megírja a történteket, nem most pattan ki James Banks fejéből. Sőt, februárban már egy tweetben be is lengette mindezt – akkor még ismeretlen “célszeméllyel”. Akkor többek között Stewie2k, SirScoots és prius is támogatta abban, hogy hozza nyilvánosságra.
  • Egy pár nappal ezelőtti tweet volt az, ami végleg a megírásra ösztönözte, hiszen a posztolást követően felkereste a Code Red Esports (Redeye saját esport ügynöksége), amely annak ellenére is megfenyegette és zsarolta, hogy konkrétan meg sem lett nevezve a tweetben.
  • Amikor először dolgozott vele (Gfinity, ’14/15), a munkatársai biztosították arról, hogy egy rossz szó, vagy egy rossz cselekedet, és Redeye el fogja intézni, hogy soha többé ne dolgozhasson az e-sportban.
  • Redeye többször zaklatta verbálisan, kitagadta a meetingekről, megalázta a kollégái előtt, és Banks-nek még orvosi papírja is van arról, hogy ez a munkakapcsolat mennyire rossz hatással volt rá.
  • James Banks egyébként is depressszióval küzdött (és küzd) hosszú évek óta, így a helyzete még súlyosabbá vált.
  • Banks több bizonyítékot is feltárt különböző emberektől, közte például egy olyan esettel, amikor Redeye megütött egy másik Gfinity dolgozót. Ezután, hogy “lenyugodjon” egy hónap fizetett(!) szabadságra küldték, elment a Kanári-szigetekre, kerülte a közösségi médiát, de miután visszatért, felmondott a cégnél.
  • A Banks által megkeresett személyek közül többen is úgy hivatkoznak Redeye-ra, mint “a legszörnyűbb manager és főnök, akivel valaha együtt dolgoztak”.

Banks a fentieken kívül még számtalan tapasztalatot megoszt, amelyeket más-más emberektől kapott. Munkahelytől, évszámtól és az eseményektől függetlenül többen is negatívan beszélnek Redeye-ról.

A vádak felhozatala széles skálán mozog: hatalmi visszaélések, diszkrimináció, hazugságok vagy akár karrierek tönkretétele.

A kanadai PUBG kommentátor Derek “wtfmoses” Moseley tiszteletreméltónak tartja Banks lépését, és hisz neki. A saját CodeRed-nél töltöt idejéről úgy nyilatkozik, hogy Redeye egyszer sem szólt hozzá, de akkor egyből “hangos lett”, amikor több társával együtt átment a CSA ügynökséghez.

Hozzáteszi, hogy nem James Banks az egyetlen, akitől efféléket hall/olvas Redeye-t illetően, hiszen már több ember által is megerősítést nyert a népszerű e-sport személyiség természetét és viselkedését illetően.

Redeye első körben csak tagadta a vádak jelentős részét. Azt elismerte, hogy nehéz vele együtt dolgozni, de állítása szerint, soha nem bántott senkit. A tweet-et azzal fejezte be, hogy a további reakciókkal még vár, előbb jogi képviselővel szeretne konzultálni.

Vagy meggondolta magát, vagy pedig nagyon gyorsan megtörtént a konzultáció, ugyanis néhány órával később már ő is elkészült a maga dokumentumával, amelyben fejezetekre osztva tárgyalja ki James Banks írását.

Ebben ír a Banks-szel történő kapcsolátáról (ez sajnos elég hiányos, és csak a leírtak egy részére reagál), a feltételezett fizikai bántalmazásról (ezt tagadja), és hivatkozik különféle dolgokra, így például egy Reddit-posztra (utózengését lásd lentebb), amelyben ellene (!) szólalnak fel, mégsem tagadja a vádakat.

Érdemes végigolvasni az ő álláspontját is, de röviden és tömören csak arról ír (és a dokumentum végén található összegzés is erről szól), hogy valóban nagy az egója, néha valóban nehéz vele együtt dolgozni (ezen egyébként próbált javítani), de összeségében tagadja a vádakat, a dolgozó megütését, azt, hogy ellehetetlenített volna egyes embereket, vagy bárki életét is negatívan befolyásolta volna.

A népszerű amerikai újságíró, a DBLTAP írója, Jarek “DeKay” Lewis mindenkit biztosított arról, hogy ő nem azért nem írt az ügyről, mert fenyegetést kapott volna, pusztán elegendő információval akart rendelkezni, és nem akart belemenni egy boszorkányhadjáratba.

Azt írja, Banks jól tette, hogy kiírta magából a dolgokat,  szerinte teljes mértékben igazat szól Redeye-jal kapcsolatban, és úgy véli, hogy ez csak egy része annak, ami a felszínre fog kerülni.

Ezt már olvastad?

Óriási CIS-derbi: 104 körös meccset játszott a NAVI és a Nemiga!

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2017 metabro.hu | minden jog fenntartva