Gaming

Mégis melyik legyen: XBOX Series X, vagy XBOX Series S? Segítünk a választásban!


Most megtudhatod, hogy melyikkel járhatsz a legjobban.

Az elmúlt napokban elképesztően felpörögtek az események a Microsoft háza táján, hiszen végre kiderült, hogy mikor és milyen áron fogják kínálni a következő generációs konzoljukat, amiből egyből két változat is lesz, hogy minél jobban lefedjék a felhasználói igényeket. Most ezeket mutatjuk be kicsit közelebbről nektek, hogy még a szeptember 22-edikei hivatalos előrendelés kezdete előtt könnyebben eldönthessétek, melyikre van a leginkább szükségetek.

Azt már a legtöbben tudjátok, hogy a Sony-hoz képest merőben más stratégiát választott a Microsoft a legújabb konzolok megalkotásakor, hiszen ők azt szeretnék, hogy a lehető legtöbb felhasználó gyakorlatilag bárhol, bármikor és szinte bármin játszhasson a kedvenc játékaival. Az xCloud mellett támogatja a havonta 4 ezer forintot kóstáló Game Pass Ultimate, amiben több mint 100 játék kapott helyet és ehhez jön még hamarosan az Electronic Arts kínálata is – ami ugyebár már EA Play néven fut -, amikkel így egy igazán komoly repertoár kerül a játékosok kezébe.

Most már csak el kéne döntenünk, hogy a két új konzol közül melyik legyen a befutó. A kistestvérnek számító XBOX Series S itthon 114 ezer forint körül kerül majd forgalomba november 10-én, amiért cserébe szinte mindent megkapunk, ami a nagyobb változatban benne van. Fontos azonban tudni, hogy Blu-Ray meghajtó nem kerül bele, így búcsút inthetünk a lemezes játékoknak – amivel ugyebár nem keveset lehet spórolni, hiszen pár ezer forintnyi különbséggel végigjátszás után tovább adhatjuk a legújabb, vagy a régebbi címeket is -, a processzora picit gyengébb és kevesebb memória kerül bele, mint a drágább XBOX konzolba, valamint a benne lévő videókártya teraflopban mérve harmad akkora teljesítményre képes, így 1440p-s felbontáson 120 fpssel tudunk majd játszani vele, amit amúgy fel tud skálázni akár 4K-ra is.

Ebből is látszik, hogy azoknak mindenképpen jó választás lehet, akik nem rendelkeznek 4K-s tévével, vagy éppen monitorral, de nem szeretnének kimaradni a következő generációs játékokból, valamint több generációnyi (!) XBOX címből sem, hiszen a Microsoft vadiúj gépein klasszikus XBOX, XBOX360 és XBOX ONE alkotásokat egyaránt futtathatunk majd a remek visszafele kompatibilitásnak hála. Persze, ehhez azért hozzátartozik, hogy a tárhelyet majd nagyon okosan kell beosztanunk, ugyanis csak egy 512 GB-os SSD kerül bele az XBOX Series S-be, de ennyi megkötés még beleférhet azért, hogy olcsóbban játszhassunk a legfrissebb játékokkal.

Aki pedig a legnagyobb következő generációs élményt szeretné megélni, annak mélyebben a pénztárcájába kell nyúlnia, hiszen az XBOX Series X Magyarországon 185 ezer forintos árcédulával fog ugyancsak november 10-én megérkezni. Mivel ez a gép már 4K-ban 120 fps-t is tud majd produkálni, ezért érdemes olyan megjelenítőt pakolnunk alá, ami támogatja ezt a felbontást és a képfrissítési gyakorisága 120Hz, így ilyen eszköz hiányában ez jelentősen megdrágítja a generációváltásunkat, ugyanis ezek a tévék átlagosan 250 ezer forint körül indulnak. Ha viszont megvan mindenünk, ami kell, akkor ezzel a konzollal – többek közt – már kapunk egy Blu-Ray lejátszót – ami a játékok mellett filmek lejátszására is kiválóan alkalmas -, brutális 12 teraflop teljesítményű videókártyát, 10 + 6 GB memóriát és egy 1 terrabájtos SSD-t, amin kényelmesen el tudunk majd férni.

Természetesen mindenkinek a szíve joga, hogy a két konzol közül melyiket választja, de ha ránk hallgatok – és ha belefér a költségvetésbe -, akkor hosszabb távon gondolkodva érdemesebb lehet beruházni az XBOX Series X-re, hiszen “csupán” 70 ezer forinttal kell érte többet fizetni, viszont a lemezes lehetőségnek hála gyorsabban le lehet olvasztani ezt az árkülönbséget. A képet tovább árnyalja, hogy a Microsoft szinte teljesen egyenrangú platformként tekint a PC-re és az XBOX-ra, így ha rendelkeztek egy kellően erős gamer számítógéppel, akkor az is lehet, hogy inkább a PlayStation 5 beszerzésével fogtok a legjobban járni, ugyanis ott rengeteg exkluzív játék fog várni titeket.

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2021 metabro.hu | minden jog fenntartva