Gaming

Elvileg meglepően jól fut a régi konzolokon a Cyberpunk, mégis van miért aggódni?


Állítólag nem lesz vele gond, de akkor miért nem láthattunk belőle játékmenetet?

Pont a napokban gondolkoztam azon, hogy vajon mi lehet az oka annak, hogy eddig nem láthattunk olyan játékmenet anyagot a Cyberpunk 2077-ből, amiben az alap Xbox One és a PlayStation 4 verziókat csodálhatjuk meg. Persze örülök, hogy többször is láthattuk mozgás közben a játékot, legutóbb az Xbox One X és Xbox Series X|S, majd a PlayStation 4 Pro és PlayStation 5 verziókat, azért egészen biztosan sokan vannak olyanok, akik a korábbi generáció alapgépein vágnának Night City rejtelmeibe.

A CD Projekt Red vezetője, Adam Kicinski viszont mindenkit megnyugtatott, szerinte ugyanis meglepően jól fut a Cyberpunk ezeken a gépeken is, nincs miért aggódnunk hát.

Az azért mindenki számára egyértelmű lehet, hogy a Cyberpunk 2077 minden tekintetben az újgenerációs gépeken fog a legjobban futni és mutatni, eredetileg viszont a játékot a jelen generációra fejlesztették és a next-gen frissítés is majd csak valamikor 2021-ben érkezik. A játék megjelenését több ízben is pont azért kellett elodázniuk, mert nem álltak túl jól az alap Xbox One és PS4 portokkal, mostanra viszont elméletileg várakozásokon felül teljesít.

A CDPR múltjából és jelenéből kiindulva semmi okunk nincsen kételkedni a szavaikban, mindenesetre egyáltalán nem megnyugtató a mostanság gyakorolt kommunikációjuk. Szinte minden hivatalos oldalukon arról beszélnek, hogy az új konzolokon ott folytathatjuk a játékot ahol abbahagytuk, hogy mindenki ingyen megkapja majd a next-gen frissítést és ez mind nagyszerű dolog, de a bemutatóikon is csak az erősebb gépeken elindított játékmenetből válogatnak. Mindez persze érthető, hiszen marketing szempontból a lehető legjobb minőséget kell prezentálni, de a játékosok nem elhanyagolható hányada arra is kíváncsi, hogyha most megveszi a játékot sima Xbox One és PS4 konzolokra, akkor azzal fog-e tudni játszani, vagy addig kell várnia, míg meg nem érkezik a következő next-gen szállítmány, már ha egyáltalán tervezi a váltást és jut is neki belőle.

Az sem pont a biztató halmazba sorolható, mikor kiderült, hogy a novemberi megjelenés egy hónappal való eltolásáról magukat a fejlesztőket is elfelejtették értesíteni, akik a hírről hozzánk hasonlóan szintén a sajtóból, vagy Kicinski tweetjéből értesültek.

A játék elméletileg már több mint egy hónapja aranylemezen van, sőt, a napokban páran már nemcsak fotókat posztoltak a kézhez kapott PlayStation lemezes kiadásáról, de még játékmenetet is streameltek belőle. Ha a játék játszható, a Day 1 patch is elkészült hozzá, de még a fejlesztők is azt állítják, hogy megjelentethető állapotban van, akkor mégis mire ez az egész?

Mégis van miért aggódnunk? 

Aggódni mindig van miért, én mégis bizakodó vagyok. A játék grafikailag a csúcskategóriába tartozik, ez nem kétség, mégis egyértelműen látszik rajta a kompromisszum. Az alap Xbox One és PlayStation 4 verziók esetében ebből még többet fogunk érezni, várhatóan sokkal kevesebb effektre, jóval szerényebb bevilágításra és alacsonyabb felbontású textúrákra számíthatunk, de az sem kizárt, hogy az első egy-két hétben kibuknak majd olyan technikai jellegű problémák is, mint amilyenek a The Witcher 3 megjelenését követően is előfordultak.

Biztosan nem tudhatjuk, de úgy gondolom az utóbbi csúsztatásnak is inkább marketinges, mintsem technikai jellegű okai lehettek, ugyanis sokan észrevehették, hogy a játék novemberi megjelenése előtt szinte semmilyen kihelyezett reklámot nem lehetett látni róla, a halasztást követően viszont több helyre is kikerültek. Mi több, ezután érkezett egy jó adagnyi új CP2077 ruhakollekció is a különböző lengyel illetőségű üzletláncokba, de egy óriási december eleji reklám hadjáratról is hallani.

Az óriási marketingkampány és az utóbbi évek alatt egyre nagyobbra duzzadó hype viszont nem biztos, hogy jót fog tenni a játéknak. 

Sok remek játékot láthattunk már zsenialitása ellenére elvérezni csak azért, mert egyszerűen túl nagy volt a lufi, melyet felfújtak előtte. Egészen biztos vagyok benne, hogy a Cyberpunk 2077 korszakos mesterű lesz, de meg lesznek a maga hibái, és sok helyütt nem fogja beváltani azt, amit ígért. Abban is biztos vagyok, hogy játszható lesz az elmúló generáció hét éves alapgépein is, érdemes viszont számos olyan kompromisszumra készülni, melyekről egyelőre még nem szól a fáma.

Hogy azután mi lesz, nem tudom, de december 10. után elsőként számolunk be róla nektek!

2021-től az EU-ban nem verhetik át a gyártók a silány elektronikai termékekkel a vásárlókat!

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2021 metabro.hu | minden jog fenntartva