BoardGame

Ilyen se nagyon volt még: egy társasjáték-kiadó és -kereskedő közreadta, miből mennyit adott el


Persze nem a nagyok, hanem a kisebbek közül az egyik, a Vagabund hozta nyilvánosságra tavalyi top10-es eladási listáját.

A Vagabund alapvetően kisebb játékos a magyar piacon, és az egyik legnagyobbnak számító Delta Visionhöz hasonlóan könyvkiadással is foglalkozik. A modell egyébként más irányban is beváltnak tűnik ezen a kis magyar piacon, ahol csak játékkiadásra aligha lehet működő üzleti modellt építeni; egy másik jelentős szereplő, a Reflexshop például a társasjátékok mellett jelentős szabadtéri-, ügyességi- és sportjáték-portfólióval is rendelkezik, a talán legnagyobbnak mondható Gémklub pedig többek üzleti célú játékfejlesztéssel egészíti ki bevételét.

Nos, a Vagabund méretét a nagyok mezőnyében – melyben az említett három mellett a nemzetközi hátterű Piatnik van még benne -, de igazából a kisebbek között sem mernénk megbecsülni, de tavaly eladott játékaik top10-es listája a (körülbelüli) eladásszámokkal végre, ha képet nem is, de “hivatalos” betekintést adhatnak a magyar társasjáték-eladásokba (itt az eredeti Facebook-poszt):

 1. Barakka – 200+ eladás
  A Vagabund friss megjelenése, a kiadóvezető Szöllősi Péter saját fejlesztésű és gyönyörű kialakítású kártyajátéka, melynek megjelenéséről mi is írtunk. És mivel csak most decemberben jelent meg, komoly sikernek tűnik, hogy az egész évet megnyerte.
 2. A Yapalocté-expedíció – 200+ eladás
  Ez is Szöllősi saját fejlesztése, ez is tavalyi megjelenés, kiegészítő Chachapoya című, egyébként a Barakkához hasonlóan nagyon jól kinéző kártyajátékához.
 3. The Castles of Burgundy – 200+ eladás
  Ez már importárú, nem is magyar nyelvű kiadás, bortermelős euró, de amúgy jelentős cím, mint azt Board Game Geek-számai is mutatják.
 4. Parks – 150+ eladás
  A 2019-es megjelenésű, amerikai nemzeti parkban túrázós, családi euró is fontos és – mint eladási számai is mutatják – népszerű játék.
 5. Claim-megapack – 100+ eladás
  A Vagabund egyik, ha nem a topterméke, legalábbis több éves összevetésben. A hatdarabos teljes univerzum hozta ezt az adatot.
 6. Praga Caput Regni – 100+ eladás
  Ez is nemrég jelent meg, a cseh sztárszerző Vladimir Suchý új játéka, megnyerte a Vagabund év végi nemzetközigémerjáték-szavazását (ahogy azt mi is megírtuk), és nem csak itthon van nagyon pozitív visszhangja.
 7. Calico – 50+ eladás
  Macskás játék, magyar megjelenését épp ma jelentette be a Gémklub.
 8. Bonfire – 50+ eladás
  Nemzetközi kiadású fantasys stratégia, és igaz, csak 30 szavazattal, de második lett azon fönt említett a szavazáson, melyet a Praga megnyert.
 9. Chachapoya – 50+ eladás
  A már említett Yapalocté alapjátéka 2019-ben jelent meg.
 10. Nova Luna – 50+ eladás
  Puzzle-jellegű absztrakt stratégiai játék, szintén importárú a Vagabund kínálatában.

 

 

Ezt most ötödik éve tartotta meg a Vagabund:

Pár hete jelent meg Hajnóczy Soma első játéka, a Fröccs, de simán laposra vert másfél éve kiadott játékot is az év kártyajátéka szavazáson

Ne maradj le semmiről, kövess minket Facebookon is!

2021 metabro.hu | minden jog fenntartva